شانزدهمین نشست ماهانه نجوم اهواز راس ساعت 18:15با تلاوت آیاتی چند از قرآن مجید و سرود ملی آغاز شد.
پس از آن مجری برنامه سرکار خانم پور آقاجان ضمن سلام و خوش آمد گویی به حضار، به شرح رویدادهای نجومی در روزهای آتی (مثل کامل شدن ماه در 21 تیر،هم نشینی ماه و اورانوس در27 تیر و تربیع دوم در 28 تیر) پرداختند.
پخش کلیپ بایگانی تیر ماه
سپس بخش اول برنامه که توسط آقایان جزایری وخضری گرداوری شده بود پخش شد . بخش بایگانی مروری بر رویداد های تاریخی مرتبط با نجوم است. که تیر ماه مصادف است با :
– در گذشت نجم الدين علي دبيران، معروف به كاتبي از حكيمان و منجمان برجستهي ايراني در سال (675 ق) . وي از اساتيد علامه حلي و قطب الدين شيرازي و از شاگردان خواجه نصير طوسي است. وي به همراه ديگر عالمان، به فرمان هلاكو خان براي حضور در رصدخانهي مراغه، احضار شده بود.
– در گذشت الغ بیگ (در 19 رمضال 853 هجری). وی فرزند شاهرخ و نوه تیمور از پادشاهان تیموری ایران بود. او پادشاهی ستارهشناس، ریاضیدان و اهل علم و ادب بود. الغبیگ در سمرقند رصدخانه عظیم و مجهزی به نام رصدخانه الغ بیگ را برپا کرد و همراه با دانشمندان بزرگ آن زمان مانند غیاث الدین جمشید کاشانی مشغول رصد و تحقیقات علمی شد و با همکاری آنها زیجی را که شامل دقیق ترین جداول ستاره شناختی و مثلثاتی آن عصر بود پدید آورد که به زیج سلطانی معروف است.
– تولد ژوزف ژرام لالاند منجم و رياضيدان فرانسوي در هشتم ژانويه 1732م در شهر بورگ فرانسه. وي پس از پايان تحصيلات خود به تدريس مشغول شد و در ضمن آن، به تحقيقات نجومي پرداخت. لالاند درباره فرضيه مربوط به سيارات و حركات آنها و به ويژه درباره عطارد و نيز ستارگان دنبالهدار، مطالعات فراواني انجام داد و به كشفيات مهمي نائل آمد.
مثبت نجوم
در ادامه برنامه، بخش مثبت نجوم توسط سرکار خانم کلاه کج اجرا شد. ششمین مثبت نجوم این ماه همانند گذشته با معرفی :
– نرم افزار نجومی (Deluxe Moon) برای گوشی های اندروید
– معرفی نرم افزار(moon calculator) برای آیفون و البته ویندوز
– معرفی سایت نجوم ایران
– کتاب Atlas of the Moon
– مجله : (تلسکوپ)
– مستند (The Universe)
تصاویر نجومی
در نشست شانزدهم بخش جدیدی با عنوان تصاویر نجومی، توسط سرکار خانم زهرا بنواری اجرا شد. هدف این بخش ارايه تصاویر علمی و باشکوه نجومی وتوضیح مختصری درباره هر کدام از تصاویر است. یکی از تصاویر مربوط به پدیده رنگین کمان بود، رنگین کمان پدیده ای نوری و قیاسی است که زمانیکه خورشید به قطرات نم و رطوبت جو زمین میتابد باعث ایجاد طیفی از نور در آسمان میشود.
پدیده خورشید کاذب : یک پدیده جوی است که باعث میشود در آسمان در دو سوی خورشید نقاطی روشن از نور دیده شود. این نقاط اغلب به صورت حلقه و هاله نور دیده میشوند.
پدیده درخش سبز یا پرتو سبز : به پدیده نوری گفته میشود که در آن تغییر رنگ یک یا دو ثانیهای نور خورشید از رنگ قرمز به رنگ سبز درهنگام طلوع یا غروب خورشید و بروی لبههای آن، رخ میدهد .
آزمایش فیزیک
بخش بعدی برنامه آزمایشی با موضوع آونگ موجی بود. که به دلیل استقبال زیاد عزیزان بار دیگر توسط آقای سلطانی اجرا شد .
این آزمایش نشان می دهد که در دوره های مختلف از حرکت pendula با خطوط طول های مختلف، چگونه آن گوی ها در یک هماهنگی شروع به، پراکنده شدن و حرکت میکنند و پس از آن در یک نقطه قرار می گیرند .
لینک فیلم های مرتبط:
http://www.irstm.ir/portals/4/avang.flv
http://youtu.be/tPviIj4KA2Q
http://youtu.be/FuqAHhSRmbY
گزارش تیم استهلال و سخرانی حجت الاسلام والمسلمین دکتر حیدری
بخش آخر برنامه که ویژه ماه مبارک رمضان بود توسط میهمان عالی قدر ، آیت الله دکتر محسن حیدری امام جمعه محترم موقت اهواز برگزار شد. اما قبل از شروع صحبت ایشان آقای جزایری گزارشی درباره روندکاری تیم استهلال انجمن علم و اندیشه پویا دادند. آقای جزایری در مورد برگزاری کارگاه رویت هلال و پارامت های ماه در روزهای 6 و7 تیرماه توضیح دادند و در آخر از تلاش تیم رویت هلال قدر دانی کردند.
در پایان نیز با تعدادی از حضار عکس یادگاری گرفته شد.
نوشته: مریم بابادی
عکس: س.م.ح.خلیلی
———————————–
دریافت اسلایدها و فایل صوتی برنامه :
بایگانی – کلیپ
مثبت نجوم 6 – اسلاید – فایل صوتی
تصاویر نجومی – اسلاید – فایل صوتی
آزمایش فیزیک – اسلاید – فایل صوتی
گزارش تیم استهلال – اسلاید – فایل صوتی
سخنرانی حجت السلام والمسلمین دکتر حیدری – فایل صوتی , لینک کمکی
برچسب ها : . استهلال, اهواز, خوزستان, دکتر حیدری, نشست نجوم
به نظر برنامه ی بسیار خوبی بوده.
موفق و موید باشید.