گزارش هفدهمین نشست ماهانه نجوم اهواز( ۲۹ مرداد ۹۳)

 

هفدهمین نشست ماهانه نجوم اهواز راس ساعت ۱۸:۱۵ با تلاوت آیاتی از قرآن مجید و سرود ملی آغاز شد.

IMG_5027_2095x3143

مجری برنامه آقای جزایری بعد از سلام و خوش آمد گویی به حضار ، آنان را به دیدن اولین بخش برنامه بایگانی دعوت کردند این بخش مروری بر سرگذشت بزرگانی همچون :

–           ابومعشر بلخی : ستاره ‌شناس نامی ایرانی است ، ابومعشر در زمانه خویش مشهورترین ستاره‌شناس جهان اسلام بوده‌ است. وی در دوران خلافت المعتز بالله خلیفه عباسی تا معتمد عباسی رئیس منجمان بغداد بوده. آثار وی به سه دسته اخترشناسی، اختربینی و طلسمات تقسیم می شوند. مهم‌ترین آنها کتاب المدخل الی علم احکام‌النجوم نام دارد که حاوی نظریه‌ای در باب تأثیر ستارگان در جزر و مد است‌. این نظریه در دوره قرون وسطی بسیار رایج بود وی در ۲۸ رمضان ۲۷۲ هجری قمری در سن‌ صد سالگی درگذشت‌

IMG_5030_4715x3143

–          ساخت اولین تلسکوپ جهان توسط  گالیله : گالیله، منجم و دانشمند معروف ایتالیایى ، هنگا مى که در دانشگاه ونیز مشغول به تدریس بود، خبر اختراع تلسکوپ را به ونیز آورده شد. با اطلاع گالیله از این موضوع، علاقه به اخترشناسى او باعث شد تا شروع به ساختن تلسکوپ کند.وى بیشتر قطعات تلسکوپ را به تنهایى ساخت، حتى عدسى هاى آن را با سنگ، صیقل داد و براى بهره بردارى آماده کرد،با اتمام کار ساخت تلسکوپ در ۱۸ اوت ۱۶۰۹ م گالیله آن را متوجه آسمان کرد و با دیدگان دقیق و کنجکاوش در پهنه آسمان فرو رفت  . این دانشمند ایتالیایى به وسیله تلکسوپ توانست چهار قمر سیاره مشترى و حلقه دور سیاره زحل را نیز کشف نماید و بر دانش بشرى اضافه کند


–          پرتاب اولین ماهواره جهان به نام (اکو) توسط ایالات متحده آمریکا : ماهواره های اکو اولین ماهواره های مخابراتی دنیا بودند در دوازدهم اوت ۱۹۶۰ اکو-۱ پرتاب شداکو-۱ و اکو-۲ این نظریه را به اثبات رساندند که با استفاده از ماهواره میتوان عکس , صدا , و موسیقی را به فواصل دور ارسال کرد . ماهواره های اکو بالن هایی با پوشش فلزی بودند و در ابتدا برای مطالعات اتمسفری در نظر گرفته شده بودند , ولی مهندسین مخابرات پیشنهاد کردند که از این ماهواره ها به عنوان ماهواره های مخابراتی استفاده شود.اکو -۱ به دلیل مدار کم ارتفاع و سطح درخشانش با چشم غیر مسلح قابل دیدن بود .این ماهواره ۲۴ مه ۱۹۶۸ وارد جو و نابود شد . اکو-۲ به دنبال اکو-۱  پرتاب شد و آزمایش های مخابراتی غیر فعال را ادامه داد .

آیتم  بعدی برنامه با مثبت نجوم همرا بود . مثبت نجوم این ماه شامل دو بخش بود. بخش اول به معرفی نرم افزار  ، مجله و مستند نجومی که توسط آقای شمیل و خانم کلاه کج گرداوری شده بود اجرا شد و همچنین بخش دوم توسط خانم فاطمه خشنود که به وضعیت آسمان در ماه شهریور بود.

 

هفتمین  مثبت نجوم  این  ماه  همانند گذشته با معرفی :

–           نرم افزار های نجومی برای گوشی های اندروید و Ios: (Celestron SkyPortal Mobile App) جدیدترین برنامه افلاک نما سلسترون در مجموعه ستاره شناسی استکاوش در منظومه شمسی، ۱۲۰۰۰۰ ستاره، بیش از ۲۰۰ خوشه های ستاره ای، سحابی ها، کهکشان ها، و ده ها تن از سیارک ها، ستاره های دنباله دار، و ماهواره، از جمله ISS. SkyPortal شامل همه چیزکه شما نیاز به ان در یک شب رصدی دارید .

IMG_5037_2095x3143

–          سایت : (Space.com)سایت بسیار مشهور Space حاوی آخرین خبرهای فضا ، ناسا ، سیاهچاله ها واطلاعات نجومی.

 

–          مجله : (National Geographic)با موضوع فراسوی کهکشان .

 

–          مستند : (Wonders of the Solar System) مستند شگفتی های منظومه شمسی شامل چندین فصل می باشد. این مستند در هر قسمت به یکی از شگفتی هایی که در منظومه شمسی قرار دارد می پردازد .

IMG_5044_2095x3143

سپس خانم خشنود برای اجرا قسمت دوم مثبت نجوم به روی سن آمدند . بخش دوم به بررسی سیارات ، صورت فلکی ها ، مقارنه ها و هم نشینی هایی که در ماه شهریور اتفاق می افتد پرداخت .

مثل : سیاره عطارد که از هفته سوم ماه (۱۵ شهریور) در افق غربی قبل از غروب آفتاب حدود ساعت  ۲۰

سیاره زهره از هفته اول(۱ تا ۷ شهریور) در افق شرقی ساعت ۵:۴۵ بامداد

۲ام شهریور مقارنه مریخ و زحل در افق جنوب غربی در حدود ساعت ۲۲٫

۹ام شهریور ماه مقارنه ماه و زحل در افق غربی و هم نشینی مریخ  دیده خواهد شد.

 

در ادامه برنامه ، به دلیل عدم حضور  مدیر اجرایی نشست ماهانه نجوم ( جناب آقای سید محمد حسین خلیلی )، پیام ایشان بصورت ویدیویی پخش شد. وی  از تمام کسانی که دراین یک سال مدیریت  با وی همکاری کردند  تشکر کرد .

IMG_5056_4715x3143

پس از آن مجری برنامه میهمان ویژه نشست هفدهم جناب آقای (ابراهیم نصیری ) معاون فرهنگی و امور جوانان اداره کل ورزش جوانان خوزستان بر روی سن دعوت کردند ، بعد از صحبت ایشان سرکار خانم زهرا بنواری مدیر علمی نشست از تیم نشست ماهانه در این یک سال تشکر به عمل آوردند. و در ادامه صحبت خانم بنواری ، کلیپی از مصاحبه با افراد فعال نشست بود پخش شد .

IMG_5055_2095x3143

IMG_5058_4715x3143

از آنجایی که ویژه برنامه نشست هفدم تولد دوساگی نشست بود ، تیم نجومی برنامه به روی سن آمدند و کیک تولد نشست ماهانه نجوم را بریدند.

IMG_5073_4715x3143

بعد از استراحت و پذیرایی  از حضار ، آیتم گفتگو توسط خانم زهرا جولا با موضوع بارش شهابی اجرا شد .

در این بخش ، توضیحی درباره  تعریف شهاب ، چگونه ایجاد شدن بارش شهابی و انواع آن مانند : بارش شهابی برساوشی ، بارش شهابی اسدی دادند .

IMG_5031_4715x3143

بعد از پخش نماهنگی با موضوع دنباله دار پان استارز ، آخرین آیتم برنامه ( تصاویر نجومی) توسط خانم خشنود اجرا شد.

تصاویر نجومی که به طور جدی از نشست قبل، یعنی نشست شانزدهم ،  یکی از آیتم های اصلی برنامه  شده است، از یک تیم ۳ نفره  خانم ها خشنود و بنواری و آقای رضا پیمانی تشکیل شده ، هدف این بخش ارایه تصاویر علمی و باشکوه نجومی وتوضیح مختصری درباره هر کدام از تصاویر است . مانند:

–          بارش شهاب جوزایی در جزایر قناری : یکی از بزرگترین بارش‌های شهابی سالانه‌است که کانون بارش آن در صورت فلکی جوزا به نظر می‌رسد. این بارش از معدود بارش‌های شهابی است که منشأشان دنباله دار نیست و سیارک است

 

–          آذر گوی : شهابی است که از قدر ظاهری ۴− (حدود درخشندگی ناهید) درخشان تر است. آذرگوی‌ها چگالی کمی دارند و هنگام برخورد با جو زمین، سرعتی بین ۱۱ تا ۷۲ کیلومتر در ثانیه دارند.

 

–          کسوف ( خورشید گرفتگی) : وقتی رخ می‌دهد که سایهٔ ماه بر بخشی از زمین بیفتد و در نتیجه از دید قسمت‌هایی از کرهٔ زمین، قرص ماه روی قسمتی از قرص خورشید را بپوشاند

 

–          مقارنه اجرام آسمانی : مقارنه هنگامی رخ میدهد که دو جسم آسمانی در مکانی قرار بگیرند که از روی زمین در کنار هم  دیده شوند.

در پایان نیز با تعدادی از حضار عکس یادگاری گرفته شد

IMG_5084_4715x3143 IMG_5105_4715x3143 IMG_5112_4715x3143 IMG_5117_4715x3143 IMG_5122_4715x3143 IMG_5127_4715x3143

 

نوشته: مریم بابادی

عکس: امیرعی تاجمیری



ارسال نظر دیدگاه برای مطلب “گزارش هفدهمین نشست ماهانه نجوم اهواز( ۲۹ مرداد ۹۳)”

  1. سارا گفت:

    بسیار عالی
    موفق و‌مؤید باشید…